Mikor ugorjunk neki?

Az, hogy ki mikor kezdi meg a szüretet, függ az adott szőlőfajtától, illetve a borász filozófiájától. Számon tartunk ugyanis korai fajtákat, mint például az Irsai Olivér, ami már augusztus végére beérik, ellenben a Kékfrankos csak október első felére szokta elérni a teljes érettségi állapotot. A másik fontos elem, hogy milyen stílusú bort kívánunk készíteni? Van, aki a cukrot méri a szőlőben, más a sav mennyisége alapján határozza meg a szüret időpontját, de olyannal is találkozni, aki egyszerűen kóstolgatja a bogyókat, s akkor szedi le a fürtöket, ha úgy érzi, hogy kialakult a várt ízvilág.

Én több szempontot is figyelembe veszek, nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy megtaláljuk az ideális időpontot, és megfelelő érettségi állapotban szüreteljük le a gyümölcsöt, amivel olyan sokat dolgoztunk az év folyamán. A korai szüret az egy biztonsági lépés, hiszen kisebb az esély, hogy lezabálják a vadak a termést, hogy felüsse a fejét a rothadás, és általában súlycsökkenéssel is jár, ha tovább tőkén tartjuk a gyümölcsöt. Ellenben a minőség ezzel párhuzamosan javulhat.

A 2022-es évünk

Idén mi szeptember 23-án kezdtünk neki: leszedtük a Furmintot és a Sauvignon Blanc-t, illetve egy kis Merlot került be a pincébe, amit rosé alapanyagnak szántunk. A száraz, napsütéses időt kihasználtuk, s csak bő két héttel később folytattuk, ekkor következett a Kékfrankos, Syrah, majd október második felében a Cabernet sauvignon. Nagy örömömre száraz, napos időszak követte a szeptembert, így viszonylag nyugodtan tudtunk szüretelni. Stresszes időszak ez így is, nagy felelősséggel jár a szüret időzítése, szervezése, levezénylése. A szüret előkészítése is komoly kihívás, az azt megelőző napon 25-30 telefont intézek (nyilván nem számolom, de tényleg sokat), hogy másnap jó esélyeink legyenek leszedni a kívánt mennyiséget. 

Egy szüreti napom

Fél 6 körül felkelek. Egy porcikám sem kívánja, de harapok pár falatot, mert tudom, hogy délig biztosan nem lesz időm enni. 6.45-re ki kell érnem a szőlőbe, hiszen 7-kor kezdjük a munkát! Eleinte kevesen vagyunk, de szépen sorban érkeznek az emberek, s lassan megtelik élettel a szőlős. Jön a család, rokonok, barátok és külsős segítséget is be kell olykor vonnunk. Egyébként ritka, hogy én egész nap szüreteljek, általában pár láda szőlő után „hirtelen eltűnök”, ahogy a feleségem, Zsuzsi szokta mondani 🙂 Vevő érkezik, vagy megtelik a kocsi, s be kell szállítani a pincébe feldolgozni. Általában Apa jön be velem, összeszokott páros vagyunk, hamar lebogyózzuk a beszállított 6-7 mázsa szőlőt. Mire visszaérünk, a többiek már leszedtek akkora mennyiséget, hogy pakolás után indulhatunk rögtön. Így forgunk, egy nap 4-5 fordulót tudunk le, ha minden rendben megy. 3 óra körül befejezzük a szedést, de rám ilyenkor még 3-4 óra pincemunka vár… Este 7-8 óra tájékán a kellemes fáradtság érzetével hazaesek. Ilyenkor igazán jól tud esni a madárlátta hurka egy pohár Ábika Egri Bikavérrel megtámogatva. Ha kedvet kaptál, és szeretnél mélyebb betekintést nyerni a szőlészeti munkákba, vagy a pincében próbálnád ki magad, a bérborász szolgáltatásunkat neked találtuk ki!

Bérborászat

Megosztás...